Merkillinen vuosi

Tänä vuonna olemme kokeneet kummia. Koronavirus on raivonnut maailmanlaajuisesti. Sukuseuramme toimintaa se sotki myös pahan kerran. Jouduimme perumaan kesäretkemme, joka olisi suuntautunut Vienan Karjalaan.  Myös sukuseuran hallituksen kokouksia olemme joutuneet perumaan ja siirtämään. Toivottavasti korona hellittää, että tulevana kesänä pääsemme viettämään jälleen sukujuhlaa.

Keväällä ikävänä yllätyksenä tuli varapuheenjohtajamme Tuula Ahosen menehtyminen. Valitsimme heti uuden varapuheenjohtajan hänen tilalleen. Mikko Ahonen, joka on Tuulan serkku,  otti pestin vastaan. Mikko on ollut aktiivisesti mukana sukuseuran toiminnassa. Olihan hänen isänsä, Antti, tärkeänä vaikuttajana sukuseuran perustamisessa. Mikko työskenteli muutaman vuoden Ruotsissa, mutta on palannut nyt Suomeen.  Olemme kiitollisia, että Mikko antaa oman panoksensa sukuseuramme toimintaan.

Esi-isien reitti

Kun olin koulussa 1950- ja 1960- luvulla, meille opetettiin, että suomalaiset muuttivat ajanlaskun alun tienoilla Volgan mutkan seutuvilta Suomen niemelle. Siitä sai helposti sen tulkinnan, että he tulivat yhtenä joukkona sen pitkän matkan. Nykyään ei opeteta enää niin. Uusimmat tutkimukset antavat ymmärtää, että tänne on tullut porukkaa monina eri ikoina eri suunnista. On ollut ehkä samanlainen tilanne kuin Amerikkaan muutossa. Sinne on tullut monista maista siirtolaisia monien satojen vuosien aikana.  – Suomeenkin on tultu idästä, etelän suunnasta Viron kautta sekä myös Skandinavian kautta.

Me Ahoset kuulumme geenitutkimusten mukaan idästä tulleeseen joukkoon.  Teetimme muutama vuosi sitten sukuhaaroistamme DNA-tutkimuksen. Minulle jäi korvaan soimaan eräs lause, minkä sukututkijamme ja kirjojemme kirjoittaja Ahti Kopperi sanoi DNA-tutkimusten tulosten saavuttua. Hän kommentoi, että samaa geeniperimää, mitä meillä on, on läydetty Siperiasta 5000 vuotta sitten.

Nyt kiinnostaisi suunnattomasti, mitä reittiä ”Ahoset” ovat Siperiasta tulleet Itä-Suomeen. Siperia on laaja. Mistä sieltä? Ahonen-nimi ei tietysti ollut käytössä ammoisina aikoina. Keitä he olivat? No, tähän jättikysymykseen ollaan saamassa askele askeleelta vastausta.  DNA-tutkimus on siihen oiva apuväline. Toinen sukututkija Ari Kolehmainen on perehtynyt Ahosten  liikkeisiin ennen Pohjois-Savoon ja Pohjois-Karjalaan siirtymista. Edellisessä sukujuhlassa ja myös edellisessä lehdessämme hän kertoikin Ahosten esi-isistä Leppävirran Saamaisten kylältä ja myös Juvalta.  Siinä onkin jo hyvä suunta ja alku kohti Siperiaa. Mitä tapahtui Leppävirran ja Siperian välillä? Kolehmainen lupasikin viime sukujuhlassa selvittää sukuhaaroittain näitä syntyperiä.

Sitä odotamme mielenkiinnolla.

Pekka Ahonen