Hyvät sukuseuralaiset!

Sukukokouksen pidimme heinäkuun puolessa välissä tutussa paikassa Siilinjärven Vuorelan Kunnonpaikassa. Kaksipäiväisen sukujuhlan ensimmäisenä päivänä vierailimme linja-autoliike Ahosen bussilla Rautavaaralla tutustuen Alaluostan Ahosten asuinseutuihin. Matkalaisia oli parikymmentä henkeä.

Vierailimme kahdella tilalla. Ensimmäinen oli Valkeisvaaran Ahola, mikä on edelleen asuttu ja hyvinvoipa. Toinen oli Lehtovaaran Ahola, mikä ei ole enää ympärivuotisessa käytössä. Ison talon katolla oli viiri, missä komeili vuosiluku 1739.

Tilavierailujen välillä poikkesimme kurkkaamassa  Alaluostan ja Isovalkeisen järveä, jossa Mikko Ahonen kerkesi käymään jopa uimassa. Mikko kertoo seuraavassa lehdessämme tarkemmin päivän retkestä. Samoin näistä seuduista voimme lukea Erkki Ahosen jatkokertomuksessa, jota on ollut lehdessämme viime vuosina ja tulee olemaan edelleen. Päivän päätteeksi joimme kahvit Rautavaaran kirkonkylällä ravintola Tiilikassa ja kävimme myös hautausmaalla katsomassa Ahosten hautoja. Illalla pidimme vielä Kunnonpaikassa tutustumistilaisuuden, missä kukin sai vuorollaan kertoa miten liittyy Ahosiin ja sukuseuraan. Ilahduimme, kun kunniapuheenjohtaja Viljo Nuutinen vaimonsa Kaarinan kanssa pääsi kokoukseen mukaan. Kunniajäsen Paavo Ahonen oli myös läsnä koko juhlien ajan vaimonsa kanssa.

Seuraavana päivänä meillä oli varsinainen sukukokous. Läsnä oli noin kolmisenkymmentä jäsentä. Ei ollut ihan samaa määrää kuin aikaisempina vilkkaina vuosina. Liekö äskettäin riehunut korona tai jokin muu ilmiö totuttanut meikäläiset poissaoloon.

Kokouksessa  valitsimme uuden sukuseuran hallituksen ynnä muut toimihenkilöt. Puheenjohtajina jatkavat entiset, eli Pekka ja Mikko. Samoin sihteerinä ja rahastonhoitajina jatkavat entiset eli Pirjo ja Pirkko. Pirkko jatkaa toistaiseksi kunnes löydämme uuden rahastonhoitajan. Uutena hallitukseen valittiin Jorma Ahonen. Näin ollen tällä kertaa kaikki hallituksen jäsenet ovat Ahosia sukunimeltään. Toiminnantarkastajina jatkavat Pertti Ahonen ja Jarmo Hallikainen, joka ylläpitää myös nettisivujamme. Varatoiminnantarkastajiksi valittiin Toini Määttänen ja Pauli Ahonen.

Sukukokouksen ja lounaan jälkeen juhlamme jatkui vielä Jorma Ahosen esitelmällä. Hän kertoi syistä, miksi Tahvo Ahosen pojat  Leppävirran Saamaisilta lähtivät etsimään pohjoiseseen uusia asuinalueita 1500- ja 1600 luvulla. Ehkä heidän jälkeläisistään tuli sittemmin jo ennestään tuntemiemme sukuhaarojen kanta-isiä. Tämä Jorman mielenkiintoinen luento julkaistaan myös seuraavassa lehdessämme. Näitä asioita tutkimme innokkaasti ja suunnittelemme, että lähivuosina aiheesta on tulossa kirja, johon projektiin lähdemme Jorman avulla ja  varmaan tukeudumme myös Ari Kolehmaisen tutkimuksiin. Se olisi jo neljäs kirjamme. Etenemme siinä sukuseuran taloustilanteen sallimissa rajoissa. Alustavien suunnitelmien mukaan ensi kesänä meillä on vuorossa linja-autoretki Nurmekseen, Paltamoon ja Kainuun opistolle Mieslahteen.

Näillä nettisivuillamme ja lehdessämme kerromme  tapahtumistamme. Seuraava lehtemme ilmestynee syksyllä. Voit myös kysellä ja ehdottaa ideoita hallituksen jäsenille. Kiva, että olet kiinnostunut sukuseuramme toiminnasta.

Pekka Ahonen